Novice

16.05.2003

Kia Carens 2.0 CRDi EX prestige
Dnevnik, 10.5 2003

Dopadljivi enoprostorček, ki mu adutov sploh ne manjka.
»Tale korejček mi je pa resnično všeč. Je dopadljive oblike, prostoren, zmogljiv in tudi dobro opremljen. Pravzaprav ne vidim nobenega razloga, zakaj se ne bi odločil za nakup,« mi je dejal znanec, potem ko je s Kiinim enoprostorcem carensom naredil nekaj testnih kilometrov.

Cena testnega carensa je tako 4,3 milijona tolarjev, seznam serijske opreme pa je resnično dolg. Štiri zračne blazine, daljinsko centralno zaklepanje, ABS, EBD, TCS, električni pomik vzvratnih ogledal (tudi ogrevanih) ter prednjih in zadnjih stekel, blokada motorja pred krajo vozila, dežni senzor in parkirni senzor (za vzvatno parkiranje).
Testneža je poganjal dizelski motor s 112 konji, ki vozniku zagotavljajo dinamično vožnjo, a hkrati tudi zelo racionalno. Kljub priganjanju (končna hitrost po merilniku presega 190 km/h, pospešek do stotice dobrih 13 sekund) znaša namreč poraba le dobrih sedem litrov na sto prevoženih kilometrov. Motor je zelo prožen, maksimalni navor 245 Nm pa je na voljo že pri 2000 vrtljajih. To pomeni, da je vožnja s carensom prijetna tudi v mestu, še posebno, ker ne zahteva izdatnega poseganja po ročici menjalnika. Motorju lahko očitamo le glasnost, ki pa je še vedno v mejah znosnega.

Eden večjih adutov carensa je seveda prostornost. Po dolžini (le centimeter manj od štirih metrov in pol) namreč krepko prekaša glavne tekmece (renaulta scenica, xsaro picasso ...). Občutek je podobno enak na prednjih sedežih kot tudi na zadnjih, kjer je prostora za kolena in glavo v izobilju. Zadnja sedežna klop je tretjinsko deljiva, moč jo je zložiti. Prostornina prtljažnega prostora je 752 litrov, z zloženimi sedeži pa kar 1307 litrov.

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih