Novice

29.08.2019

Kia ima električni skiro z dosegom 20 km

Novi skiro bo morda del ponudbe pri prihodnjih modelih Kie

Kia, ki je del avtomobilske skupine Hyundai Motor Group, je razvila nov prototip električnega skiroja. Novi model, ki temelji na konceptu, predstavljenem leta 2017 na sejmu zabavne elektronike CES, je dobil pogon na zadnje kolo, zmogljivo litijsko baterijo ter stilske prednje in zadnje luči.

Zložljivi, lahki in povsem električni skiro za t. i. mobilnost »zadnjega kilometra«
Avtomobilska skupina, ki je 5. največja na svetu, namerava v prihodnje svojim kupcem z integracijo skiroja v svoja vozila omogočiti mobilnost »prvega in zadnjega kilometra« (angl. first- and last-mile; ta pomeni začetek in konec poti, ko se potnik odpravi ali pripelje do končnega cilja). Če je skiro nameščen v vozilu, se samodejno polni z uporabo elektrike med vožnjo, kar zagotavlja nemoten zaključek potovanja.

Sprememba pogona s prednjega na zadnje kolo je ključna pri izboljšanju varnosti in stabilnosti, saj težo premakne nazaj. Poleg tega so inženirji dodali vzmetenje na prednje kolo, da so zagotovili bolj uglajejo vožnjo tudi na trših podlagah.

DongJin Hyun, vodja oddelka za robotiko v skupini, je dejal: “To je skiro, ki bo lahko v prihodnje nameščen v naša vozila. Našim strankam želimo omogočiti karseda enostavno in prijetno mobilnost. Naš osebni električni skiro poskrbi za zabaven prvi in zadnji kilometer poti, hkrati pa pomaga pri zmanjševanju gneče in onesnaženja v mestnih središčih.”

Litijska baterija (10,5 Ah) z 20-kilometrskim dosegom in hitrostjo 20 km/h
Najnovejša različica električnega skiroja prinaša litijsko baterijo z zmogljivostjo 10,5 Ah. Ta skiroju omogoča doseganje največje hitrosti 20 km/h in zadostuje za 20-kilometrski doseg z enim polnjenjem.

Skiro se od konkurence razlikuje po pametnem oblikovanju, ki zaradi tristopenjskega zlaganja omogoča manjšo težo (le 7,7 kg). Uporabnost skiroja povečuje digitalni zaslon, ki prikazuje stanje baterije in hitrost; za vožnjo ponoči pa sta na skiroju nameščeni prednji in zadnji stilsko oblikovani LED luči.

V iskanju nadaljnjega razvojnega potenciala nameravajo razvojniki v skiro vgraditi regenerativni zavorni sistem, ki bo njegov doseg povečal za 7 %.

Nenehna prizadevanja, da bi strankam zagotovili učinkovito mobilnost zadnjega kilometra, se skladajo s trendi, ki jih poudarja raziskava globalnega svetovnega podjetja McKinsey & Company. Ta kaže, da bo trg »mobilnosti zadnjega kilometra (‘Last Mile Mobility’) v ZDA, Evropi in na Kitajskem do leta 2030 narastel na 500 milijard dolarjev.

 

Predstavitveni video

 

Kia. Prva za ljudi.


***


Kia Motors Corporation šteje med najuspešnejša globalna avtomobilska podjetja s poudarjenim smislom za kakovostne avtomobile za mlade po srcu. Leta 1944 ustanovljeno podjetje se postavlja z avtomobilskimi tovarnami v petih državah, letno proizvodnjo več kot 3 milijone vozil in razvejano prodajno-servisno mrežo 5.050  zastopnikov v približno 190 državah sveta. Znamka po vsem svetu zaposluje več kot 52.000 ljudi in letno ustvari več kot 49 milijard dolarjev prihodkov. V študiji 2019 J. D. Power IQS je Kia zasedla 1. mesto med vsemi množičnimi znamkami. Podjetje stavi na izrazito evropski avtomobilski pristop. Glavni sedež podjetja Kia Motors Europe je s tem namenom v nemškem Frankfurtu, kjer prav tako domuje moderen Kiin oblikovalski center. Ključno vlogo pri razvoju vseh evropskemu trgu namenjenih vozil znamke Kia predstavlja še center za raziskave in razvoj v bližnjem Rüsselsheimu. Kiino izjemno oblikovalsko nadarjenost potrjuje preko 70 evropskih in mednarodnih dizajnerskih nagrad. Kia uživa status vodilnega oblikovalca v avtomobilski panogi in je dobitnica številnih prestižnih nagrad, kot npr. Red Dot, Good Design, iF in drugih. Oblikovanje vozil je ključna stvar, ki Kio loči od številčne konkurence, ter ključna prednost za kupce. Znamkin korporativni slogan – "The Power to Surprise" (slov. Moč presenečanja) – predstavlja Kiino globalno zavezo presenečati svet z vznemirljivo, navdihujočo izkušnjo, ki presega pričakovanja.  

 

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih