Novice

14.05.2019

Kia in Hyundai bosta z Rimcem razvijala visokozmogljiva električna vozila

Podjetji bosta do leta 2020 sodelovali pri razvoju prototipov visokozmogljivih električnih vozil in vozil na gorivne celice

Partnerstvo bo okrepilo status poslovne skupine kot vodilne v “čisti mobilnosti”
Hyundai Motor Group (HMG), katere del je tudi Kia, in Rimac Automobili (Rimac) sta oznanila strateško partnerstvo, skozi katero skupina Hyundai-Kia (HMG) nadgrajuje svoja prizadevanja, da postane vodilna pri proizvodnji visokozmogljivih električnih vozil (EV) in okrepi svoj status pri izpolnjevanju programa “Čiste mobilnosti”* (angl. Clean Mobility).

Kia s 16, Hyundai s 64 mio evrov investicij
Skupina bo v projekt skupno investirala 80 milijonov evrov – Hyundai Motor Company bo od tega prispeval 64, Kia Motors Corporation pa 16 milijonov evrov. Podjetji bosta tesno sodelovali pri razvoju prototipov električnih različic konceptnega športnega vozila “N” in visokozmogljivega vozila s pogonom na gorivne celice (FCEV).

“Rimac je inovativno podjetje z izjemnimi sposobnostmi razvijanja visokozmogljivih električnih vozil,” je ob podpisu partnerstva dejal Euisun Chung, izvršni podpredsednik HMG. “Njegove start-upovske korenine in izdatne izkušnje v sodelovanju z avtomobiliskimi proizvajalci v kombinaciji s tehnološko izvrstnostjo pomenijo, da je Rimac idealen partner za nas. Veselimo se sodelovanja z Rimcem na naši poti do 'Čiste mobilnosti'.”

Mate Rimac, ustanovitelj in izvršni direktor družbe Rimac Automobili, je ob tem povedal: “Zelo smo impresionirani s hitro ter odločno pobudo skupine Hyundai-Kia,« ter dodal: “Verjamemo, da bo to tehnološko partnerstvo ustvarilo maksimalno vrednost za naši podjetji in njune kupce. Rimac je še vedno mlado in relativno majhno, a hkrati tudi hitro rastoče podjetje. V HMG-ju vidimo močnega investitorja in tehnološkega partnerja ter verjamemo, da nas bo to sodelovanje utrdilo na prvem mestu med dobavitelji električnih komponent v avtomobilski industriji.”

Rimac, ki ima trenutno 500 zaposlenih, je nastal leta 2009 na Hrvaškem kot garažni projekt Mateja Rimca, z vizijo izdelovati športna vozila 21. stoletja. Od takrat je hitro zrasel v tehnološko podjetje, s strokovnostjo, ki sega od področij visokozmogljivih električnih pogonov do različnih upravljalskih tehnologij in baterijskih sistemov.

Skupina HMG bo s partnerstvom dodatno okrepila svoje obstoječe raziskovalno-razvojne zmožnosti, da uresniči načrt o elektrifikaciji, ki vključuje prihod 44 okolju prijaznejših modelov do leta 2025. “Želimo izdelovati vozila z visokimi zmogljivostmi, ki niso le hitra in zmogljiva, temveč tudi izpolnjujejo najvišja pričakovanja naših strank o njihovih sanjskih vozilih,” je dejal Thomas Schemera, izvršni podpredsednik in vodja produktnega oddelka skupine. “Naš cilj je, da električna vozila postanejo bolj priljubljena in da ustvarimo družbeno vrednost s pomočjo vodilne tehnologije in inovacij na področju zmogljivosti.”


*Evropska unija je 15. 4.2019 sprejela nov emisijski standard, ki zahteva, da bodo emisije novih vozil leta 2030 kar 37,5 odstotkov nižje v primerjavi z letom 2021.

Kia. Prva v razvoju.

 ***


Korporacija Kia Motors (www.kia.com) – proizvajalec kakovostnih vozil za mlade po srcu – je ustanovljena leta 1944 in je najstarejši korejski avtomobilski proizvajalec. Kia letno proizvede 3 milijone vozil v 41 tovarnah v 5 državah, ki jih prodajajo in servisirajo v 180 državah. Kia danes ima več kot 51.000 zaposlenih po vsem svetu in letne prihodke v višini 45 mlrd. dolarjev. Oblikovanje vseh vozil Kia se izvaja pod vodstvom svetovno znanega nemškega oblikovalca Petra Schreyerja. Njegovo delo potrjujejo številne evropske in mednarodne oblikovalske nagrade, kot npr. red dot award, iF product design award in Automotive Brand Contest za najboljše oblikovanje v avtomobilizmu. V študiji 2017 JD Power IQS je Kia zasedla 1. mesto med vsemi znamkami. Izrazito evropsko naravnanost Kia dopolnjuje s svojo modern tovarno na Slovaškem (Žilina) in evropskim centrom za raziskave in razvoj v nemškem Rüsselsheimu, ki Kio postavljaju na presto proizvajalca avtomobilov z rekordno nizko porabo goriva.Kia je glavni pokrovitelj teniškega grand slama Australian Open in uradni avtomobilski partner mednarodne nogometne zveze FIFA – pokrovitelj svetovnega prvenstva v nogometu in in UEFA Europa League – največjega klubskega tekmovanja na svetu. Korporacijski slogan – "The Power to Surprise" (Moč presenečanja)– predstavlja znamkino globalno zavezanost presenečanju sveta s svojimi vznemirljivi in vrhunskimi vozili, ki presegajo pričakovanja strank.

 

 

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih