Novice

26.05.2003

Kia močnejša kot kdajkoli prej

Rekordna prodaja v prvem četrtletju 2003 kljub recesiji
Štiri leta zaporedoma rast
Ko je Hyundai leta 1998 prevzel Kio Motors so številni menili, da je to smrtna obsodba za obe podjetji.
Economist je 22. oktobra 1998 v nekem članku zapisal: “Kritiki imajo prepričljiv razlog, da dvomijo v Hyundaijev prevzem obubožane Kie,” to trditev pa so pojasnjevali s tem, da bo Hyundaijeva dominacija na korejskem trgu uničila njegovo produktivnost.

Pet let kasneje so kritiki veliko manj zaskrbljeni. Kia Motors poroča o prodanih 260.789 vozilih v prvem četrtletju 2003 – to je 21% povečanje v primerjavi z letom 2002, ki je bilo sicer rekordno leto. V Evropi se je v prvem četrtletju v primerjavi s prejšnjim letom prodaja povečala za 50,3%, kar je najhitrejša rast kateregakoli avtomobilskega proizvajalca v Evropi. Samo marca se je evropska prodaja povečala za 66,7%. V ZDA je bila rast bolj umirjena, saj so v prvem četrtletju zabeležili 3,8% rast v primerjavi z letom 2002.

Kia od prevzema leta 1998 še nikoli ni zabeležila padca prodaje, temveč štiri leta zaporedoma beleži dobičkonosno rast kljub recesiji v avtomobilski industriji. Vsak Kiin delavec v neposredni proizvodnji izdela 35 vozil na leto, kar Kio uvršča med najbolj produktivne avtomobilske proizvajalce.
“Kia izdeluje kakovostna vozila po primerni ceni,” pravi Yong-Hwan Kim, vodja Kiinega oddelka za mednarodno poslovanje. “Vozila kot so SUV Sorento ali enoprostorec Carnival ponujajo nove definicije vrednosti v svojem segmentu.”

Sorento, lanskoletna novost, je doživel velikanski uspeh in je najboljši dokaz spremenjenega odnosa medijev in kupcev po vsem svetu. Sorento je najbolj popularno Kiino vozilo po vsem svetu v prvem letu svojega obstoja.

Carnivalov uspeh je bil nekoliko bolj miren, zato pa nič manj impresiven. To je prvo Kiino vozilo, ki je dobilo vseh pet zvezdic za varnost po ameriških testih NHTSA, hkrati je Carnival vozilo, ki je po vsem svetu prejelo veliko nagrad za kakovost in vrednost. Pravzaprav je bil veliki enoprostorec, do lanskega leta ko ga je prehitel Sorento, najbolje prodajano Kiino vozilo po vsem svetu. “Kiina paleta vozil ni bila še nikoli tako močna,” pravi gospod Kim. “Prestali smo dolgo pot od takrat, ko je bil naš najboljši izvozni izdelek malček Pride. Danes imamo izredno konkurenčna in dobro opremljena vozila v skorajda vseh segmentih na trgu.” Zadnja novost, Opirus, predstavlja filozofijo, ki je tako blizu luksuznemu segmentu, luksuz z bogato serijsko opremo, ki priča o Kiini sposobnosti izdelave zelo kakovostnih vozil.

Upokojitev malčka Prida je v Kiini paleti v segmentu A pustila praznino, ki jo bodo zapolnili z vozilom iz segmenta A, ki bo prvič predstavljen na septembrskem Frankfurt Motor Showu. To bo prvo od šesnajstih novih vozil, ki jih bo Kia predstavila v naslednjih petih letih. “Naredili smo izjemen napredek, ampak nas čaka še veliko trdega dela,” pravi gospod Kim ter dodaja: “Res smo šele začeli in v naslednjih letih bomo presenetili veliko ljudi.”

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih