Novice

17.12.2002

Test Carensa,
Auto Bild, november 2002

Pri vzporednem testu treh manjših korejskih enoprostorcev se je najbolje odrezal Kia Carens.
Daewoo Rezzo 2.0 CDX – Hyundai Matrix 1.8 GLS – Kia Carens 1.8 EX.

Novinarji nemške avtomobilistične revije Auto Bild so temeljito testirali korejske enoprostorce, ki postajajo čedalje bolj popularni zaradi svoje vrednosti ob ugodni ceni.

Tukaj bomo omenili samo del podrobnih ocenjevanj. Poleg bogatejše standardne opreme je velika prednost Carensa tudi njegov prostoren prtljažnik (1.632 litrov), ki je nekoliko večji kot pri tekmecih (Daewoo Rezzo 1.425 litrov in pa Hyundai Matrix le 1.284 litrov).
V spodnjem delu prtljažnika Carensa je še predal s pokrovom pod dnom prtljažnika, ki je poleg prtljažnega roloja zelo priročen del prtljažnega prostora, kar pogrešamo pri konkurenci.

Poraba goriva

Kar zadeva porabo goriva tudi pri tem se Carens izkaže s svojo skromno porabo (vožnja izven naselja 6,0 l/ mestna vožnja 13,8 – povprečna 8,9 l/100 km). Rezzo in Hyundai imata nekoliko višjo porabo in sicer 10 litrov/100 km povprečno. Zaradi manjše porabe Kia Carens lahko z enim polnjenjem goriva prevozi 629 km, medtem ko Hyundai Matrix s polnim rezervoarjem lahko prevozi le 550 km brez vmesnega polnjenja goriva (Daewoo Rezzo 590 km).

Oprema

Bogata standardna oprema Carensa 1.8 EX Comfort vsebuje: servo volan nastavljiv po višini, zračni blazini za voznika in sovoznika, ABS + diski na zadnjih kolesih, EBD, imobilizator, el. pomik stekel, centralno daljinsko zaklepanje, el. ogrevana zunanja stranska ogledala (črna), deljiva zadnja klop 60:40, popolnoma zložljiva zadnja klop, imitacija aluminija v notranjosti, predal na dnu prtljažnega prostora, strešni nosilci, zategovalnik varnostnega pasu, prednje meglenke, avtomatska klimatska naprava s senzorjem kakovosti zraka, zvočniki-visokotonci.

Cene in doplačila

Carensova konkurenca nima tako bogate standardne opreme, tako da je pri Daewoo Rezzu in Hyundai Matrixu potrebno doplačati EBD (elektronsko porazdelitev zavorne sile) in pa avtomatsko klimatsko napravo. Če ob tem omenimo, da je potrebno pri konkurenci doplačati precej več kot pri Carensu (za avtomatski menjalnik pri Matrixu kar 350 evrov več kot pri Kii, tudi pri kovinski barvi je konkurenca dražja), je potem jasno, da je Kia Carens bistveno cenejša in boljša kot konkurenca. Če poleg cene upoštevano še dodatno opremo, vidimo, da je Carens precej cenejši kakor je razvidno iz same cene – Carens 15.990 evrov, Rezzo in Matrix 16.990 evrov.

Ocene

Novinarji priznane nemške avtomobilistične revije so po zahtevnem testiranju in ocenjevanju 30 točk vseh treh korejskih enoprostorcev takole podelili točke:

1. Kia Carens – 354 točk
2. Hyundai Matrix – 349 točk
3. Daewoo Rezzo – 333 točk

Zmagovalec je torej Kia Carens, ki je najbolj prepričal s svojimi voznimi zmogljivosti, ugodno ceno, kakovostnimi materiali, zmerno porabo, prostornostjo in še bi lahko naštevali.

Naj na koncu omenimo še to, da Kia za vsa svoja vozila daje triletno garancijo ali 100.000 prevoženih kilometrov, na motorne sklope, menjalnik in vse dele premazane z oljem pa daje petletno garancijo ali 160.000 prevoženih kilometrov, kar samo še dokazuje, da je Kia trdno prepričana v vrednost in vzdržljivost svojih avtomobilov.
AVTOHIŠA MTP d.o.o., prodaja vozil

AVTOHIŠA MTP d.o.o., prodaja vozil


Ulica 15. maja 10b , 6000 Koper

Salon

T: 059-150-600
Pon - Pet:08:00 - 17:00
Sobota:09:00 - 12:00

Servis

T: 05-630-96-00
Pon - Pet:08:00 - 16:00

Dodatna oprema

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih