Novice

18.09.2019

Kia razvila VEX, robotski telovnik za lažje delo v proizvodnji

Kia je razvila nov robotski telovnik VEX, namenjen delavcem v proizvodnji, ki veliko ur preživijo z rokami nad glavo.
 

VEX presega kakovost in zmogljivost ostalih robotskih telovnikov – nudi večjo podporo med obremenitvijo, mobilnost, prilagodljivost in trpežnost
VEX (Vest Exoskeleton) izboljša fizično moč proizvodnih delavcev z oponašanjem gibov človeških sklepov, s čimer delavcem zagotavlja boljšo podporo in mobilnost. Telovnik je brez kakršnekoli baterije in kot prvi na svetu izkorišča policentrične osi – s podporo mišicam v več točkah – z namenom zmanjšanja utrujenosti in izboljšanja učinkovitosti. Namenjen je predvsem zmanjšanju obremenitve delavčevega vratu in hrbtenice, ko mora roke držati nad glavo.

Novi VEX je do 42 % lažji od konkurenčnih izdelkov
S težo, ki je od 22 do 42 % manjša kot pri konkurenčnih izdelkih, se VEX nosi kot nahrbtnik. Uporabnik spravi roke skozi naramne trakove telovnika ter nato zategne zaponke na prsih in okoli pasu. Hrbtni del se lahko različnim telesom prilagodi po dolžini do 18 cm, medtem ko se moč lahko uravnava s kar šestimi stopnjami jakosti – do 6,6 kgf (kilogram-force, kilogramska sila).

“VEX nudi delavcem večjo podporo med obremenitvijo, mobilnost ter prilagodljivost med delom nad glavo,” je dejal DongJin Hyun, vodja robotike pri 5. največji avtomobilski skupini na svetu. “Delavci bodo zlasti cenili to, kako lahkotno je VEX nositi in v njem delati. Na novo razviti VEX je namenjen proizvodnim delavcem, katerih delo predvsem poteka nad glavo, npr. pri delu pod vozilom – pri nameščanju zavornih in izpušnih cevi. Razvoj robotskega pomočnika VEX je rezultat 10-mesečnega preizkusnega programa v dveh ameriških tovarnah Skupine. Ta je bil zelo uspešen, saj je delavcem olajšal delo in povečal produktivnost, tako da sta obe tovarni vključili sistem VEX v delo v svojih proizvodnih obratih. Skupina trenutno postopno vpeljuje VEX v svoje tovarne po svetu ter do konca leta pričakuje komercialno rabo izdelka v drugih panogah.

Komercialna raba robotskega pripomočka za delo v čepečem položaju
Skupina Hyundai-Kia je v okviru svojih načrtov razvoja različnih robotskih tehnologij v komercialno rabo že dala lahki robotski pripomoček CEX (Chairless EXoskeleton), ki razbremenjuje kolenske sklepe, hrbtenico in mišice delavcev, da lahko brez napora delajo v čepečem položaju. S težo zgolj 1,6 kg je pripomoček CEX zelo lahek in trpežen ter lahko prenese težo do 150 kg.

Robotski pripomoček CEX se s prilagajanjem pasov v predelu pasu, stegen in kolen enostavno namešča ter prilagaja velikosti in teži uporabnika. Na voljo so tri stopnje nastavitve – 85, 70, in 55 stopinj. CEX zmanjša utrujenost in izboljša učinkovitost, tako da  zmanjša obremenitev hrbtenice in mišic spodnjih okončin za 40 %.

Z razvojem robotskih pripomočkov VEX in CEX Skupina izkazuje vztrajno predanost zdravju in dobremu počutju proizvodnih delavcev ter uporabi napredne robotike.

Skupina namerava predstaviti tudi različne robotske tehnologije, kot so na primer hotelski robotski pomočnik (Hotel Service Robot), prodajno-servisni pomočnik (Sales Service Robot), točilec električnih vozil (Electric Vehicle Charging Manipulator) ter ostale rešitve s področja osebnih robotskih pomočnikov, ki zadevajo mobilnost.

Prihodnost nosljive robotike
Po podatkih mednarodnega združenja robotike (International Federation of Robotics) panoga nosljive robotike beleži 14-odstotno letno rast, ki se vseskozi pospešeno dviguje. Leta 2021 bo po svetu tako prodanih približno 630.000 komercialnih robotov, pri čemer bo največje povpraševanje prihajalo iz avtomobilske panoge. Leta 2017 je bilo v avtomobilski panogi v uporabi 126.000 robotov, kar je predstavljalo 33 % vseh komercialnih robotov. Poročilo raziskovalne skupine BIS Research napoveduje, da bo globalni trg robotskih nosljivih naprav letno naraščal za kar 47,4 %.

Kia, ki je zelo zgodaj prepoznala trend na globalnem trgu, z razvijanjem tovrstne tehnologije aktivno vlaga in krepi svojo prisotnost na področju robotske industrije.

Video delovanja robotskega telovnika VEX

 

Kia. Prva za ljudi.

***


Kia Motors Corporation šteje med najuspešnejša globalna avtomobilska podjetja s poudarjenim smislom za kakovostne avtomobile za mlade po srcu. Leta 1944 ustanovljeno podjetje se postavlja z avtomobilskimi tovarnami v petih državah, letno proizvodnjo več kot 3 milijone vozil in razvejano prodajno-servisno mrežo 5.050  zastopnikov v približno 190 državah sveta. Znamka po vsem svetu zaposluje več kot 52.000 ljudi in letno ustvari več kot 49 milijard dolarjev prihodkov. V študiji 2019 J. D. Power IQS je Kia zasedla 1. mesto med vsemi množičnimi znamkami. Podjetje stavi na izrazito evropski avtomobilski pristop. Glavni sedež podjetja Kia Motors Europe je s tem namenom v nemškem Frankfurtu, kjer prav tako domuje moderen Kiin oblikovalski center. Ključno vlogo pri razvoju vseh evropskemu trgu namenjenih vozil znamke Kia predstavlja še center za raziskave in razvoj v bližnjem Rüsselsheimu. Kiino izjemno oblikovalsko nadarjenost potrjuje preko 70 evropskih in mednarodnih dizajnerskih nagrad. Kia uživa status vodilnega oblikovalca v avtomobilski panogi in je dobitnica številnih prestižnih nagrad, kot npr. Red Dot, Good Design, iF in drugih. Oblikovanje vozil je ključna stvar, ki Kio loči od številčne konkurence, ter ključna prednost za kupce. Znamkin korporativni slogan – "The Power to Surprise" (slov. Moč presenečanja) – predstavlja Kiino globalno zavezo presenečati svet z vznemirljivo, navdihujočo izkušnjo, ki presega pričakovanja.  

 

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih